Våfflor och Våffeljärn

Belgiska våfflor

Belgiska våfflor med glasskalas

Nygräddade Belgisk våfflor med det typiska fyrkanterna som är som gjorda för att fyllas med mjukglass, sylt eller gräddeBelgiska våfflor skiljer sig en hel del från de frasiga våfflor vi Svenskar är vana vid.

En vanlig Svensk våffla görs på en traditionell smet bestående av;  smör eller margarin, mjölk,vetemjöl, bakpulver och kallt vatten. Våfflorna gräddas till tunna och frasiga våfflor i ett våffeljärn.

Den äkta Belgiska våfflan görs till skillnad från den Svenska på en smet som jästs lik en söt bulldeg, det innebär att de blir väldigt kompakta och tunga när de gräddats. Lite som en söt bulle.

Belgien är ett mångfacetterat land och det innebär ju så klart att en Belgisk våffla likt ett Belgiskt öl kan kan komma i olika skepnader och att vad som anses vara en äkta våffla skiljer sig från vilken del av landet man kommer från.

Den gemensamma nämnaren är att de gräddas i speciella våffeljärn med djupa fyrkantiga kaviteter. Det är formen på detta våffeljärn som gör att att de Belgiska våfflorna får sitt typiska utseende.

 

En av de traditionella Belgiska våfflorna är Luikse Wafel, även kallad  Sockervåfflan. Den härstammar från staden Luik eller Liege som staden heter på Franska.  Sockervåfflan har som namnet antyder sockerkristaller i degen vilket gör våfflan mycket söt .  Formen på en Luikse waffel  är oftast oval.

Den andra traditionella Belgiska våfflan är Brysselvåfflan. Den är alltid fyrkantig till formen, ganska tjock och lite lättare i strukturen. Brysselvåfflan äts ofta varm med florsocker på. Ofta serveras våfflan med färsk frukt och vispgrädde eller mjukglass när den köps i våffelkiosken eller på lokala marknaden.

Chokladdoppade Belgiska våfflor säljs ofta på marknader och festivaler men de kan även hittas i matvarubutikerna i Belgien och Nederländerna.

En Belgisk våffla görs på; mjöl, jäst,  vatten, smör, salt, (pärlsocker/sockerkristaller) och vispad äggvita.

 

 

Våffeljärn

Belgiska och Vanliga

Våffeljärn finns i alla prisklasser för både hemmabruk och professionellt bruk.

Vi har valt att endast erbjuda de sk premium lyxmodellerna att hyra ut. Endast det bästa duger för glasskalas.se och det erbjuder vi även våra kunder.  Hyr och testa eller köp ett själv.

 

Proffsmaskiner

Belgiskt proffs våffeljärn runt goldmedal

Belgiskt våffeljärn av proffsmodell. Rund form för Luikse Wafels.

Belgiskt proffs våffeljärn goldmedal

Belgiskt våffeljärn av proffsmodell. Fyrkantig form för Bryssel Wafels.

 

Gold Medal för proffsen som behöver tillverka våfflor dagligen. Intresserad? Begär offert!

 

Lyx för hemmabruk

 

Vissa tillverkare tar steget fullt ut och erbjuder premiumprodukter för hemma bruk. Vi fastnade för Kitchen Aids fantastiska dubbla våffeljärn.

Belgiskt våffeljärn glasskalas

Kitchen Aids Lyxmodell av Belgiskt våffeljärn för hemmabruk eller det lilla caféet  finns att hyra hos glasskalas.

Läs testet av Kitchen aid våffeljärnet.

 

Våfflor

Ekonomimodeller och vanliga våffeljärn

Vanliga våffeljärn finns att köpa ute i handeln från en hundring till en bit över 500kr om du hellre vill köpa ett.

 

åviken våffeljärn glasskalas

Bäst i test och Bäst I Hemmet har testat Billiga och bra våffeljärn för hemmabruk:

Bäst i test har sammanfattat vad som funkar hemma om du vill köpa ett eget våffeljärn.

Bästa våffeljärnet för hemmet – 2017

Glasskalas.se När endast det bästa duger!

Belgiska våfflor med ett belgiskt våffeljärn