Hur fungerar en slush maskin?

slushmaskin barnkalas glasskalas

Slushmaskinen tillverkar en perfekt kyld blandning av is, vatten, färg och smaker.

Slushmaskinen: Maskinen som producerar en blandning av vatten, socker, smakämnen och färg.

Resultatet: Mest känd för dess namn och varumärken; Slush, Slushie, Slushpuppy och Icee….

Slush serveras vid dess idealtemperatur, minus 3 grader Celsius.  En temperatur som är låter fysiskt omöjlig eller hur?  Under noll grader fryser ju vatten och vi borde egentligen bara lyckas producera en gigantisk färgad isbit och inte en härlig välsmakande blandning av iskristaller flytande i färgad vätska.

Det finns dock inget enklare än att göra slush! Fem delar slushkoncentrat bestående av socker, smak och färgämne plus en del vatten är vad som behövs.

Häll slushmixen i maskinen, tillsätt vatten, aktivera kylsystemet och omröraren genom att trycka på infrysningsknappen.

Som genom ren magi har du nu en perfekt slush efter bara 1-2 timmar.

Men hur kommer det sig nu att den tillsynes enkla slush maskinen förvandlas till en maskin som krossar fysikens lagar?  I själva verket är det långt ifrån lätt att göra slush eftersom drycken serveras vid en temperatur lägre än när vatten fryser.

Vad är hemligheten med en Slushmaskin

För att avslöja hemligheten, måste vi titta på hur en slushmaskin är uppgyggd.

Kylsystemet innehåller köldmedium som cirkulerar genom dess komponenter med hjälp av en kompressor, en kondensor, expansionsventiler och en förångare. I förångaren övergår köldmediet från vätska till gasform. Fasomvandlingen leder köldmediet till att absorbera  värme. Genom att absorbera värme, dvs skapa kyla,  i kylelementen i den del av slushmaskinen som är i ständig kontakt med kylsystemet blir det extremt kallt. Det blir så kall att kylmediet tar all värmen ur lösningen och kyler den till ca minus 3 grader Celsius. En termostat som kan ställas in på maskinen reglerar  hur kallt det blir.

Kylelement med frost i en slushmaskin

Kylelementen blir kalla när kylmediet absorberar all värme.

Varför blir det inte bara is?

Under noll grader bör samtliga vattenmolekylerna i lösningen övergå till fast form dvs iskristaller som klumpas ihop till en enda isbit.  Två saker hindrar detta från att hända; ett är frostskyddsmedlet i lösningen och det andra, är den kontinuerliga rörelsen av omröraren i tanken.

Slsuhmix består av socker, färg och smak! används i slushmaskin

Slsuhmix består av socker, färg och smak!

Frostskyddsmedlet är den ingrediensen som sänker fryspunkten på blandningen, det är den näst viktigaste ingrediensen i blandningen. Det är inte mer komplicerat eller mystisk än gammalt hederlig socker. Sockermolekylerna glider in mellan vattenmolekylerna och hindrar dem från att binda till varandra eftersom de inte kan få kontakt och utan kontakt kan de inte kristallisera för att bilda is. Tricket är att välja precis rätt halt av socker för att tillåta att några få vattenmolekyler kan komma i kontakt med varandra, för trots allt vi vill ju ha några iskristaller som flyter i slushen.  Använder vi en blandning med mer än 15% socker kommer det bara att sluta med en jättekall söt vätska. Med en blandning under 10% socker kommer alltför många vattenmolekyler att binda till varandra och då börjar blandningen att frysa till hård sorbet och maskinens omrörare kan bli skadade.

 slush mixer omrorare omrörare ugolini slushmaskin

Omröraren i en slushmaskin blandar vätskan och iskristallerna

mixer omrorare omrörare till en slushmaskin glasskalas

Omrörare till en slushmaskin.

Den andra komponenten som hjälper till att upphäva fysikens lagar är just omröraren. Omröraren flyttar runt slushen i maskinen och håller is och vattenblandningen ien  konstant rörelse vilket även den förhindrar total frysning. Genom att ständigt ändra den del av blandningen som är i direkt kontakt med fryselementet erhålls en jämnt kylda slush. Men viktigast av allt är att den tillförda rörelseenergin förhindrar en del vattenmolekylerna från att binda till varandra vilket är nödvändigt för att bilda is. Omrörarens rörelse tar de få iskristaller som bildas och sprider dem runt i vätskan. Utan omrörare hade annars alla iskristallerna som bildas samlats i den övre delen av maskinen eftersom is alltid flyter i vatten.

Slushmaskin med tre smaker på företags event

En magisk maskin som upphäver fysikens lagar!

I själva verket är slushmaskinen perfekt utformad för att tillåta en sådan osannolik blandning som slush att existera . Maskinen krossar fysikens lagar  med en omrörare och lite socker . En enkel match för en maskin som är allt annat än simpel.

Genom att hindra vatten från att bilda de bindningar som behövs för att skapa is , håller slushmaskinen vattnet flytande , men under fryspunkten.

Ett alternativ till den moderna helautomatiska slushmaskinen är de manuella maskiner där man krossar tillsatt is , varefter smaksatt sirap tillsätts till isen för att skapa slushdrycken. Detta kallas även för snow cones eller shaved ice slush.

För att prova att göra slush hemma finns  även små enkla små lekmaskiner som man fyller med is och salt för att frysa in slushen. Hur de små maskinerna fungerar återkommer vi med i ett kommande reportage.

För ytterligare inspiration se nedan eller  gör som över 5000 andra nöjda kunder: Följ oss på Facebook!

Med en söt läsk som bas kan man göra helt egen slush

Här gör vi slush av Påskmust vilket uppskattades av alla barn!

Vuxendrinkar i Slushmaskin

Vill ni ha lite mer uppmärksamhet på privatfesten gör vuxendrinkar. Effektfullt och stämningshöjande!

Här gör vi Daiquri med Brämhultsjuice som bas. Etanol (Alkohol) kan ersätta en del av det socker som krävs för att förhindra att slushen fryser till is.

Behöver ni en  Slushsmaskin med egen grafik?

slushmaskin med reklamdekal profilreklam

Eget tryck på slushmaskinen? Kontakta oss!

Vill ni hyra en maskin med egen unik grafik så hjälper vi er med det om ni inte har egen produktion. Vi behöver grafiskt underlag minst två veckor innan för att hinna trycka och montera reklamen på maskinerna.

Vill ni boka en maskin till ett event eller happening kontakta oss genom att skicka ett mail till

Filial Stockholm Glasskalas Stockholm

Filial Göteborg/Väst Glasskalas Göteborg

Filial Malmö/Syd Glasskalas-Syd

med glassiga hälsningar,

Anders
Chief Executive Glassgubbe
Glasskalas.se