Kaffebryggare Coffe Queen M-2

Coffee Queen M-2 är en perfekt kaffebryggare där man har ett behov av mer än en kanna.

Coffee Queen är en riktig klassiker bland bryggare. Du känner igen den från många restauranger, caféer och kontor. En enkel, lättskött och funktionell bryggare. Den snygga designen gör den lättplacerad i alla miljöer.

Coffee Queen M-2 är en enkelbryggare med två värmeplattor och manuell vattenpåfyllning. Bryggaren har en kapacitet att brygga 12 koppar på 6 minuter, dvs c:a 15 liter i timmen.

Med bryggaren medföljer två serveringskannor på 1,8 liter samt 25 st engångsfilter. Favoritkaffet köper du själv eller så beställer du det av oss.

 

Kaffebryggare coffe queen m2 glasskalas

Coffee Queen M-2 kaffebryggare som både brygger ett riktigt gott kaffe och varmhåller en extra kanna med exakt temperatur.

Fakta:
Produkt: Coffee Queen M-2
Maskinhus: Rostfritt stål
Filter: Coffee Queen 90 mm
Dimensioner (bxhxd): 205x430x360 mm
Effekt/Spänning: 2400W/230V

 

 

Pumptermosar för eventet ingår!

Extra Pumptermosar för eventet får du med utan kostnad när du hyr Coffe Queen från Glasskalas.se

Termos glasskalas

Pumptermosar för eventet ingår när du hyr!

Behövs extra kapacitet så låna våra pumptermosar!

 

Svenskarna och Kaffet


Svenskarna älskar sitt kaffe och den Svenska fikapausen är helig.
Vuxna personer i Sverige dricker i genomsnitt 1 200 koppar kaffe per år, det är cirka fyra koppar per dag.
Det ger Sverige en av de största kaffeförbrukningarna i världen i jämförelse med invånarantalet. Tänk vad tråkigt det hade varit om inte den Etiopiska herden Kaldi upptäck att getterna blev stissiga när de käkat de röda bären på bergsbusken i Etiopien.

Kanelbulle bullkalas glasskalas

Vad vore fikapausen utan kaffe?

 

 

 

Kaffets historia

Kaffet härstammar från Etiopiens bergstrakter. En gång i tidernas begynnelse vallade en herde vid namn Kaldi sina getter och såg att de uppförde sig underligt efter att ha ätit röda bär från en buske. De skuttade och hoppade omkring, pigga och glada. Herden blev givetvis nyfiken på bären och smakade då upptäckte han att även han blev väldigt pigg.

I början lade man den råa kaffebönan i vatten och drack som en dryck eller så krossade man bönorna och blandade dem med djurfett och hade det med att äta på långa vandringar. Nyheten om energibären spred sig snabbt, och man började odla kaffe på den arabiska halvön. Därifrån spreds kaffet till Turkiet som rostade kaffet för första gången, man hade helt enkelt slängt ett par bönor i elden och en ljuvlig arom spreds sig. Det var efter detta man började att rosta bönorna, krossa dem och koka upp dem med vatten, en primitiv version av den dryck vi dricker idag.

Kaffet kom till Europa

På 1600-talet kom den första stora lasten till Europa och kaffe är idag en av världens viktigaste handelsvaror. Kaffet betraktades från början som en medicinsk och religiös dryck. Venedig som handlade mycket med Orienten öppnade det första europeiska kaffehuset. Därifrån spred sig kaffehusen, dagens caféer runt om i Europa.

År 1685 kom kaffet till Sverige. Det första kaffet anlände till Göteborg, någon tog in ett halvt kilo kaffe! Från 1687 kunde man köpa det som medicin på Apoteken. Kaffet var mycket dyrt och dracks till början bara av förmöget folk och framför allt av män!

Kaffet blev snabbt en stor handelsvara i Sverige vilket störde den övriga handeln så under fem tillfällen har det varit kaffeförbud i Sverige. De första kom 1756 och det sista var under 1871-22. Det var under det sista kaffeförbudet som vårat ”kaffegille” uppstod. Folket gick helt enkelt ut i skogen i hemlighet för att dricka sitt kaffe!

Upptäckten av kaffe

Av andra halvan av 1400-talet, spreds sig kaffet till Saudiarabien via Mecca och Medina och fortsatte vidare för att nå Kairo år 1510.

Första halvan av 1500-talet, nådde Osmanic Kingdom sin zenit. Kaffe kom att spela en ökande viktig roll i Arabien, Mindre Asien, Syrien, Egypten och i södra öst Europa. Dom första kaffe husen öppnades i Damaskus and Aleppo år 1530 och 1532.

Kaffe erövrar Europa

Spridningen av drycken följdes av en enorm tillväxt av kaffeträd odling. Redan så tidigt som slutet på 1600-talet gjordes framgångsrika ansträngningar för att plantera kaffeträd i växthus. En av dessa plantor skickades till Louis XIV som en present, i Paris 1714. Bara denna planta i sig tros vara förfader till miljoner av kaffeträd.

Kaffe på 1900-talet

På det tidiga 1900-talet, var Brasilien världens största kaffeproducent. Idag kommer näst intill all produktion av kaffe från Centralamerika, Brasilien och den tropiska delen av Sydamerika. Världens kaffe produktion räknas till ungefär 100 miljoner säckar varje år, med Brasilien på första plats. Brasilien representerar ca.¼ av den totala produktionen, 8 ½ miljoner säckar produceras där.

Kafferostning i hemmet bytte definitivt plats med den färdigtillverkade industriella produkten. 1901 presenterade Dr.Sartori Kato från Japan den första lösbara kaffepulver. 1938 la företaget Nestlé grunden för kommersiell marknadsföring av snabbkaffe.

Skalan för kaffeförtäring är reflekterad av trenderna i världen av rå kaffe konsumtion under det senaste 250 åren.

1750: 600,000 säckar, 1850: 4 miljoner säckar, 1950: 36 miljoner säckar, 1995: 94 miljoner säckar, 2000: 103 miljoner säckar.

Efterfrågan på kaffe har gjort denna varma dryck till den andra mest viktiga handelsvaran efter petroleum produkter. Denna trend följdes åt av perioder av överproduktion, incineration av överskottslager, kollapsande priser, världsekonomiska kriser, minskande konsumtion under två världskrig. Då skapades också överenskommelser för ”världskaffe” för att stabilisera kaffe priserna. Tyskland, efter slutet på Andra världskriget, blev kaffe en symbol för ekonomisk rekonstruktion och det ekonomiska miraklet. Kaffe drickandet var synonymt med att ha råd med saker igen.

Textkälla