Popcorn


 

Popcorn bildas när torkade masjkorn hettas upp och ”exploderar” genom att det byggs upp ett ångtryck i kärnan. Det är stärkelsen i majskornen som bildar det  fluffiga vita vi äter. Normalt sett kallar vi processen att  poppa. Man kan bara poppa med torkad majs då färska masjkorn har för mjukt skall för att ångtrycket skall kunna byggas upp.

 

Innehåll och poppningsprocessen

Majskornen består av vatten, en stärkelsekärna och ett skal. När majsen värms upp i en mikrovågsugn, kastrull eller popcornmaskin så bildas vattenånga av vattnet i majsen.  Vid ungefär vid 175-180 grader Celsius (den perfekta temperaturen att poppa vid) blir trycket mot skalet så hårt att skalet spricker och då utvidgas vattenångan tusentals gånger, vilket leder till att majsen vänder ut och in på sig. Stärkelsen som utgör ungefär tre fjärdedelar av kärnan expanderar med vattenångan och  bildar en fluffig vit massa som vi kallar Popcorn.

 

Tillredning

Torkad majs, även kallade poppornkärnor, kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker. För att poppa i en kastrull använder man kärnorna som dom är med lite matolja eller cocosfett för att popcornen inte skall bränna fast. Det finns även speciella kastruller med omrörare men på spisen funkar en rejäl vanlig kastrull.  Tips på Perfekt Poppning!
Popcornmaskiner finns i olika modeller, sådana som på biogaferna, miniatyrer/lekmodeller för hemmabruk, specialla med inbyggd skål och till och med varmluftsdrivna för de som vill poppa helt utan att använda olja eller fett.

Mikropopcorn eller mikropop som säljs i särskilda papperspåsar som man stoppar in i mikrovågsugnen är kontroversiella då det visat sig att en del fabrikat innehållit giftig plast och transfetter som är onyttiga.

Färdigpoppade och saltade popcorn i plast- eller aluminiumpåsar var vanligt förekommande i affärerna före micropopcornens intåg.  Färdigpoppat  är praktiskt eftersom de inte kräver tillgång till spis eller maskin, men nackdelarna är att popcornen inte är varma då de konsumeras och att de kan vara poppade långt innan de säljs. Numera är  färdigpoppade produkterna mer sällsynta i affärerna men finns från bla OLW som även har microvarianten.

Popcornförsäljning är vanlig på biografer, marknadsplatser och på nöjesfält. Där har man möjlighet att köpa färska varma ny-poppade popcorn i en popcornbägare eller en popcornstrut.

popcorn Popcornmaskin also popz 7dl med standard tryck hyr popcornmaskin popcornvagn glasskalas

Popcornmaskiner som på Bio finns även att hyra om man vill prova på hemma eller på ett event!.

 

Kryddning

I Sverige är det vanligt att man  saltar sina popcorn och eventuellt häller smält smör på sina poppade popcorn. I andra länder, som exempelvis Storbritannien och Tyskland, är i stället socker vanligt förekommande. Särskilt i USA är det populärt med speciella popcornkryddor som finns i en mängd olika, såväl kryddiga som söta, smaker.

Historia

Att poppa popcorn är en gammal kunskap som aztekerna besatt. De varma popcornen kallades momochitl och var en del av ceremonier Popcorn var vanliga som kvinnosmycken, i exempelvis halsband och huvudbonader.

I mitten av 1800-talet spreds majsen i USA och 1885 tillverkades världens första patenterade popcornmaskin av det ännu aktiva familjeföretaget Charlie Cretors i Chicago. Popcornmaskinen kom till användning på marknadsplatser och 1912 började popcorn säljas på amerikanska biografer. Under 1920-talet blomstrade popcornindustrin, till skillnad mot många andra branscher. Popcorn ansågs vara en billig lyx som även fattiga hade råd att unna sig.

Popcorn spelade även en viktig roll i de första experimenten med mikrovågor på 1940-talet.

TV:ns genombrott blev ett bakslag för popcornindustrin, men under 1980-talet steg intresset igen.

Ett nyttigt snacks:

http://www.svd.se/mat-och-vin/popcorn-ar-nyttigare-an-gronsaker_6959665.svd

http://www.expressen.se/halsa/popcorn—nyttigare-an-gronsaker-och-frukt/

 

I Sverige är popcorn ett väldigt uppskattat snacks: Vi är faktiskt tredje största popcornkonsumerande nationen i världen! Mest popcorn äter man i Nordamerika (USA och  Canada). Glasskalas har samma  Amerikanska leverantörer som de flesta svenska biograferna har  vilket ger dig stora, gula smörsmakande  knapriga popcorn.

Källa: Wikipedia och  enligt länkar

Popcorn och popcornmaskin på SIF CUP 2013 med Stocksunds IF

Popcorn på SIF CUP med Stocksunds IF och glasskalas.se