Mjukglass som i glasskiosken fast hemma!

Mjukglass är en variant av glass som man brukar kunna köpa i kiosker, gatukök och uteserveringar.
Mjukglass serveras på många olika sätt. Här ser vi mjukglass i en våffla.
Mjukglass är vanlig under sommarsäsongen men går att njuta av året runt. Som man hör på namnet är den mjukare än vanlig glass, och den tillreds på plats vid serveringsstället med hjälp av en mjukglassmaskin som fylls på med glassmix. En mjukglassmaskin i mindre format finns att hyra för hemmabruk. Det finns även mjukglassbas att köpa i livsmedelsbutik för tillredning i hemmet med elvisp och frys om man inte hat tillgång till en egen glassmaskin.

En Populär variant av mjukglass är Frozen yoghurt som görs i exakt samma typ av glassmaskiner som vanlig mjukglass.

Mjukglass i handeln 

Mjukglassen serveras för det mesta i strut, våffla, eller bägare. Den vanligaste smaken är vanilj, men andra varianter så som choklad– , banan och jordgubbssmak förekommer och kan även beredas med smaksättare. Många mjukglassmaskiner kan göra ”blandad” glass som består av två olika smaker.Vanliga tillbehör är strössel, doppad choklad, choklad– eller kolasås samt ibland grädde och olika frukter.
Servera frukt och bär till din frozen yoghurt

 

Det händer även att vi blandar helt egna smaker när mjukglassen skall servera som efterrätt till vuxna. Med en liten inblandning av tex Sambuca (inspirerad av Sambuca Milkshake), Xante (glassen smakar som Piggelin), Rom eller till och med Whisky så får du en mjukglass som garanterat inte går att köpa i handeln.

Så här blir det mjukglass

Den mjuka konsistensen skapas genom att luft tillförs i glassen. Mer luft ger en krämigare och något mjukare glass och medför att glassen smälter snabbare än med mindre luft. I Norden tillsätts i regel mer luft i mjukglassen än Sydeuropa.Mjukglass på namngivningscermoni. Given succé!

Den första mjukglassen skapades i USA på 1930-talet. En av de forskare som tog fram den moderna mjukglassen var Margaret Thatcher.

 

Luften gör mjukglassen mjuk

Det som gör glassen mjuk och konsistensen så fantastisk är dels mixen men även luften.
En mjukglass har luft som gör att glassen får den konsistens och även smak som vi är vana vid.
Det luftinnehåll i mjukglassen brukar oftast variera från ca 70 % ner till tom 0 %. Luftinnehållet
kallas för overrun. Och detta overrun påverkar både konsistensen, utseendet och även smaken. Därför är det viktigt att ha rätt ”overrun”.

Vill man ha en krämigare och lite mjukare mjukglass så ska det in med mer luft . Problemet med det är att då smälter glassen mycket snabbare än vad den gjort om det fanns mindre luft i mjukglassen. I våra skandinaviska länder så brukar oftast overrun ligga på ca 60-70%. Medans kommer man längre ner i Europa så kan den vara uppe i 30-40% och smälter inte lika snabbt som en högre overrun hade gjort.

Hur fungerar en Mjukglassmaskin?

För att göra mjukglass behöver du en mjukglassmaskin, glassmix och luft. Så här fungerar det:

  • Mixen hälls ner i toppen på maskinen i en behållare. Två behållare ger dig möjlighet att servera två smaker.
  • Mixen kyls ner till ca +3°C i behållaren. Detta håller mixen fräsch och reducerar tiden som det tar att omvandla den till glass.
  • Kyld mix sugs ner i en fryskammare där den kyls ner ytterligare till -4°C samtidigt som den rörs om och luft tillsätts så att det blir bra mjukglass.
  • Glassen stannar kvar i fryskammaren tills den sugs ner till en av dragventilerna. Typiskt sett ger en tre-ventils maskin en smak per ventil medan centerventilen ger en kombination av de båda smakerna.
  • När frusen glass lämnat fryskammaren får den påfyllning av mix från behållaren. Om nivån på mix är för låg, lyser en indikatorlampa på frontpanelen, som påminner om behovet av att fylla på mix

Källa

Mjukglassmaskin med ”pre-cooling”

Proffesionella mjukglassmaskiner är utrustade med Pre-cooling funktion. Detta håller mixen kall och fräsch medan den är i behållaren. Med Pre-cooling behöver du inte tömma och rengöra maskinen varje kväll som med billigare budgetmaskiner, dessutom är kapaciteten högre om pre-cooling finns.

Källa: Wikipedia, Internet (fritt bearbetat)

Världens minsta äkta mjukglassmaskin. Perfekt för hemma bruk!