Glassmaskin till barnkalas – Ugolini Minigel

Glasskalas.se testar glassmaskin till barnkalas

Glassmaskin till barnkalaset? Ugolini mingel är ett bra alterntiv

Letar du efter en glassmaskin till barnkalaset kan Ugolini Mingel vara ett bra alternativ.

Ugolini är en Italiensk tillverkare av restaurangmaskiner. De har en mängd  kvalitetsmaskiner för professionellt bruk i sitt sortiment. Vi fastnade för Ugolini Minigel för att kunna erbjuda en mjukglassmaskin som var enkel att transportera och sköta. Målgruppen är de som bara behöver bjuda på en mindre mängd glass vid något enstaka tillfälle.  En glassmaskin till barnkalas eller mindre eventet!
Maskinen dubblerar även som slushmaskin och sorbetmaskin och det kommer vi att skriva mer om vid ett senare tillfälle.

Minigel lanserades av Ugolini på glassmässan i Milano redan 2011 och är en smart vidareutveckling av deras Slushmaskiner. Första generationens Minigel ”mjukglassmaskin”  led stort av släktskapet med slushmaskinerna och orkade inte riktigt med. Ugiloni har sedan lanseringen uppdaterat maskinerna med starkare motorer och smartare styrelektronik. Vi testar här 2:a generationens maskin.

Ugolini beskriver själva maskinen som ”en tekniskt avancerad innovation från Ugolini för tillverkning och servering av glass. Kompakt, användarvänlig och i elegant italiensk design är det en maskin av högsta kvalitet med enkel rengöring och steglös hastighetskontroll för att säkerställa bästa glasskvalitet.

Maskinen är väldigt kompakt, väger in på 25kg, går på 220V och är luftkyld vilket betyder att bara det finns ett eluttag eller elverk så kan man göra mjukglass, yoghurtglass, slush eller sorbet.

Behållaren på den encylindriga maskinen rymmer 6 liter färdig produkt. En sådan ladning ger dig ca 60 små glassar eller 30 stora portioner beroende på hur mycket glass man tar såklart.

Tänk på att vätska som fryser ökar i volym, vilket innebär att man inte kan ladda den helt med mjukglassmix eller slushmix från början. Räkna med en volymsökning på ca 30% för mjukglass och youghurtglass och 10-15% för Slush och Sorbet för att inte överfylla maskinen. Med den 2 cylindriga maskinen så kan man göra totalt 12 liter färdig produkt eller bjuda på 2 olika smaker!

Tips för Ugolini Minigel

1. Starta i god tid innan du skall servera glassen. Det tar ca 2 timmar att få färdig mjukglass.
2. Räkna med volymsökningen på ca 30% när du kör maskinen. Se till att den inte blir överfull.

Inbyggd Belysning – en trevlig och säljande funktion

Ugolinis Minigel styrs från en smidig touchpanel och man kan enkelt växla mellan de olika glass, slush, sorbet och standby funktionerna. Inbyggd LED belsyning gör att glassmaskinen och glassen ser väldigt inbjudande ut. Ljudvolymen är acceptabel vid standby och vid infrysning. Maskinen går upp i varv med ökad ljudnivå när man serverar glassen, varvtalet på omröraren ökas tillfälligt för att kunna mata ut den frysta mjukglassen.

Glassmaskin till barnkalaset - Test av Ugolini mjukglassmaskin

Glassmaskin till barnkalaset – Glassen blir isig och mjuk men det beror på hur maskinen är konstruerad.

Ugolinins Minigel  är tänkt för den som vill ha en enkel glassmaskin till barnkalaset eller ett mindre event. Vi rekommenderar maskinen som ett prisvärt alternativ till de kraftfullare mjukglassmaskinerna som ger en kontinuerlig produktion. Effekten är på blygsamma 650W och därför tar det tid, riktigt lång tid att frysa in en sats.  Räkna med ca 2 timmar om inte mixen är väl kyld. Eftersom det är en upphottad slushmaskin så kan man, precis som med slushmaskinerna, bara göra en sats i taget och när glassen är slut får man vänta på att nästa sats blir klar. Detta är så klart ett bekymmer om man har stor åtgång på glassen men som komplement i utbudet eller om man vill kunna erbjuda mjukglass till t.ex. våfflor eller munkar i sin servering så funkar Ugolinins Minigel utmärkt.

Mjukglassen då: Den smakar som mjuk och isig mjukglass

Tyvärr blir glassen lite för mjuk för att servera i strut så bägare är ett måste. Glassen blir även lite isig och det har ju att göra med hur minigelmaskinen är konstruerad.  Med en omrörarvisp som skrapar ovanpå fryscylindern så bildas det iskristaller och dessa klarar inte maskinen att krossa under omrörningen. I en vanlig mjukglassmaskin så sitter omrörarvispen inne i fryscylindern och där pressar vispen glassen ut mot cylinderväggen och på så sätt förhindras iskristallerna från att bildas.

Minigel är en bra kompromiss för dig som vill ha en glassmaskin till barnkalaset. Den är även väldigt behändig att transportera och använda. Vi har provkört med med SIA’s gräddglass , Låglaktos Hanna H samt Yoghurtmix med bra resultat.

Ugolini Minigel levererar glassen långsamt men med jämt flöde.  Tack vare styrelektroniken som ökar varvtalet när man tappar upp glassen så slipper man att det pulserar och pluppar ut glass.

Mjukglass i bägare från Ugolini mjukglassmaskin, en bra glassmaskin till barnkalaset Mjukglass i bägare är ett måste med Ugolini Minigel
Närbild på Mjukglass i bägare från Ugolini Minigel mjukglassmaskin Supergod men lite lös och isig mjukglass .
Ugolini mjukglassmaskin minigel lastad i bilen innan ett barnkalas Kompakt och enkel att transportera. Här lastat för leverans till ett av årets alla glasskalas!

Läs även recensionen av Cuisin Art ICE-45 –  Mjukglassmaskin hemma