Sorbet glassmaskin till festen – Ugolini Minigel

Glasskalas.se testar sorbet glassmaskin för festen eller kalaset

sorbet glassmaskin Ugolini minigel levererar förförisk sorbet

I en tidigare artikel testade vi glassmaskinen Minigel från Italienska  Ugolini.
Som vi nämnde dubblerar Minigel även som slushmaskin och sorbet glassmaskin. Här testar vi sorbetfunktionen!

Sorbet glassmaskin från Ugolini

Minigel lanserades av Ugolini på glassmässan i Milano redan 2011 och är en smart vidareutveckling av deras Slushmaskiner och borde således fungera bra som sådan.

Ugolini beskriver själva maskinen som ”en tekniskt avancerad innovation från Ugolini för tillverkning och servering av glass. Kompakt, användarvänlig och i elegant italiensk design är det en maskin av högsta kvalitet med enkel rengöring och steglös hastighetskontroll för att säkerställa bästa glasskvalitet.

Maskinen är väldigt kompakt, väger in på 25kg, går på 220V och är luftkyld vilket betyder att bara det finns ett eluttag eller elverk så kan man göra mjukglass, yoghurtglass, slush eller sorbet.

Behållaren på den encylindriga maskinen rymmer 6 liter färdig produkt vilket räcker till 60st 1dl portioner eller 30st större portioner på 2dl. När sorbetbasen fryser ökar volymen med ca 10-15%  så det gäller att inte överfylla maskinen med mix från början. Med den 2 -cylindriga maskinen så kan man göra totalt 12 liter färdig produkt eller bjuda på 2 olika smaker, med den 3 -cylindriga kan man göra hela 18 liter eller bjuda på tre smaker!

Tips för Ugolini Minigel Sorbet Glassmaskin

1. Starta i god tid innan du skall servera sorbet. Det tar ca 2 timmar att frysa in sorbetmixen.
2. Vi rekommenderar att man använder fruktjuice som bas för att göra en äkta Italiensk sorbet.

Multifunktionell – en prisvärd och smidig maskin.

Ugolinis Minigel styrs från en smidig touchpanel och man kan enkelt växla mellan de olika glass, slush, sorbet och standby funktionerna. Inbyggd LED belsyning gör att maskinen och produkterna ser väldigt inbjudande ut. Ljudvolymen är acceptabel vid standby och vid infrysning. Maskinen går upp i varv med ökad ljudnivå när man serverar innehållet, varvtalet på omröraren ökas tillfälligt för att kunna mata ut den frysta Sorbeten.

Sorbet i glassmaskin modell Ugolini minigel glasskalas.se testar

Ugolinins Minigel är tänkt för den som vill ha en enkel sorbet glassmaskin till festen eller ett mindre event. Vi rekommenderar maskinen som ett alternativ till de ordinarie slushmaskinerna då man får 3 funktioner på köpet och kan variera vad man vill servera om man så önskar. Effekten är på blygsamma 650W och därför tar det tid, riktigt lång tid att frysa in en sats.  Räkna med ca 2 timmar om inte mixen är väl kyld. Eftersom det i grunden är en slushmaskin så kan man, precis som med de reguljära slushmaskinerna, bara göra en sats i taget och när batchen är slut får man vänta på att nästa sats blir klar. Detta är så klart ett bekymmer om man har stor åtgång. För större volymer är det bättre att ta den 2 eller 3 -cylindriga maskinen.

Sorbeten då: Den blir perfekt!

Sorbet är fruktglass och detta gör Minigel med bravur. Sorbeten blir precis så kompakt och isig som den skall vara och det har att göra med att denna sorbet glassmaskin är konstruerad som en slushmaskin.  Med en omrörarvisp som skrapar ovanpå fryscylindern så bildas det iskristaller som maskinen inte krossar under omrörningen, istället putsas kristallerna till perfekt runda juicekulor som sedan smälter förföriskt i munnen när man äter sorbeten. Till skillnad från mjukglass och vanlig glass så vill man undvika luftinblandning i sorbeten och eftersom Minigel inte blandar i luft i mixen så blir resultatet en kompakt och fruktig sorbet.

Minigel är en bra kompromiss för dig som vill ha en sorbet glassmaskin till barnkalaset men även för den som vill kunna variera med att erbjuda även mjukglass eller slush. Maskinen är väldigt behändig att transportera och använda.

Vi har tidigare  provkört med med SIA’s gräddglass , Låglaktos Hanna H samt Yoghurtmix med bra resultat. Sorbet baserad på fruktjuice blev 100% bra när man väl ställt in maskinen efter sockerhalten på sorbetbasen. Det går att ställa in maskinen helt beroende på sockerhalten i de råvaror man använder. Med låg sockerhalt så måste man tillsätta socker eller lite alkohol (vuxen dessert) för att förhindra överfrysning. Passionsfrukt och mörk rom blir en riktigt god kombination, likaså Lime och lite vodka eller varför inte prova med en bubblig Champange och göra sorbetto.
Vi rekommenderar så klart att man använder fruktjuice för göra en äkta Italiensk sorbet

Sorbet glassmaskin från Ugolini  levererar sorbet långsamt och med med jämt flöde om hårdheten ställts in korrekt. Fryser man in sorbeten lite för mycket blir den lite för kompakt för att kunna flöda ut ur maskinen på ett bra sätt och då får man justera hårdheten på kontrollpanelen.

Först blir det slush sedan sorbet i ugolini minigel glassmaskin Först fryser fruktjuicen till slush i Ugolini Minigel
Passion sorbet tillverkad i ugolini minigel glassmaskin Sedan får man supergod och perfekt isig och kompakt sorbet .
Ugolini minigel glassmaskin även för sorbet är smidig att diska Smidig och enkel att diska och montera. Här rengjord och klar att montera.

Läs även recensionen av Cuisin Art ICE-45 –  Mjukglassmaskin hemma

 

Vill ni boka en maskin till ett event eller happening kontakta oss genom att skicka ett mail till

Filial Stockholm Glasskalas Stockholm

Filial Göteborg/Väst Glasskalas Göteborg

Filial Malmö/Syd Glasskalas-Syd